Superfood rabarber: eet wat vaker rabarber

Superfood rabarber: eet wat vaker rabarber

De meningen over rabarber zijn erg verdeeld. Sommigen vinden het ontzettend lekker, terwijl anderen het absoluut niet weg krijgen. Toch schijnt rabarber erg gezond te zijn, waardoor we het allemaal wat vaker zouden moeten eten. Maar wat is rabarber? Wat maakt die rabarber dan zo gezond? En hoe gebruik je het? In dit artikel zal ik antwoord geven op al deze vragen en jou hopelijk ook net zo enthousiast maken over rabarber als ik nu ben!

Superfood rabarber: eet wat vaker rabarber

Wat is rabarber?

Rabarber komt van een plant, die bekend staat om zijn levendige kleuren en wat zure smaak. De plant herkenbaar aan zijn driehoekige bladeren, felgekleurde stengels en korte, dikke stokken en werd vroeger gebruikt in meerdere vormen van geneeskunde. Maar de plant is nu ook een populair ingrediënt voor veel verschillende producten, met name toetjes en taarten. Rabarber is goed verkrijgbaar en te vinden in de supermarkt, de natuurwinkel, op de markt en bij de groenteboer. Rabarber wordt meestal geoogst tussen april en juni. Je kunt de stelen van de plant goed herkennen aan de roze kleur, hoewel er ook varianten zijn met lichtroze of lichtgroen. Deze kleur is geen indicatie van hoe rijp of zoet de plant is, maar van het soort rabarber.

Als je rabarber puur eet is de smaak er fris en zuur. Dit verklaart ook waarom mensen deze gezonde groente vaak niet lekker vinden. Door deze smaak wordt rabarber vaak gegeten met veel suiker of fruit, zoals aardbeien. De stengel is het meest bekende deel van de plant, maar de bloemen kunnen ook gegeten worden. In het noorden van Azië zijn deze zelfs een delicatesse! Pas op voor de bladeren, deze kan je niet eten en zijn zelfs giftig.

Is rabarber goed voor je?

Dus, rabarber heeft een smaak waar je aan moet wennen én delen ervan zijn giftig. Waarom eten mensen dan nog rabarber? Dan moet het wel heel gezond zijn, jazeker is het gezond! Allereerst bevat rabarber meerdere antioxidanten, die helpen om je lichaam gezond te houden. Dit doen ze door te zorgen dat vrije radicalen de cellen in je lichaam niet zullen beschadigen. Antioxidanten kunnen in verschillende groepen en soorten verdeeld worden. Luteïne is een antioxidant die in rabarber voorkomt en deze houdt je ogen en je huid gezond.

Ook is rabarber rijk aan diverse mineralen, zoals calcium (goed voor je botten), kalium (houdt je bloeddruk onder controle) en mangaan (helpt bij je energiestofwisseling en zorgt dat meerdere enzymen in je lichaam goed functioneren). 

Nog een voordeel van rabarber is dat het zorgt voor een optimale spijsvertering. Dit is door de vezels die in rabarber zitten, waarmee de bacteriën in je darmen zich voeden. Daarbij dragen vezels bij aan een soepele stoelgang.

Ook zorgt rabarber voor een verlaging van je LDL-cholesterol. Wat is dat? Dit is een soort cholesterol wat het risico op hart- en vaatziektes kan verhogen. Bij een onderzoeken hebben ze mannen met een hoog cholesterol 27 gram gemalen rabarber vezels gegeven per dag voor 4 weken lang. Na deze maand bleek hun cholesterol met wel 9% te zijn gedaald! Het zijn overigens niet alleen vezels uit rabarber die je hierbij kunnen helpen, maar ook vezels uit ander voedsel. Als je dus last hebt van een hoog cholesterol is het raadzaam om wat meer rabarber, of andere vezelrijke producten, te gaan eten.

Als laatste voordeel past rabarber erg goed in je dieet. Rabarber is dus ook nog goed te eten wanneer je wilt afvallen! Er zitten namelijk weinig calorieën in rabarber, hoewel er wel belangrijke voedingsstoffen en verzadigde vezels in zitten. Je krijgt dus gewoon nog steeds alle belangrijke nutriënten, maar je houdt tegelijkertijd ook nog eens het aantal calorieën wat je inneemt onder controle!

Hoe gebruik je rabarber?

Nu wil je natuurlijk meteen rabarber gaan eten, maar hoe gebruik je het nu eigenlijk? Om rabarber te koken, moet je de stengels wassen en deze vervolgens in stukjes snijden van 2-3 cm lang. Ongekookt is rabarber ook een week te bewaren in je koelkast. Wanneer je rabarber zou willen invriezen kan je dit ook rauw doen! Zo kan je zelf weten wanneer je deze groente gaat klaarmaken.

Er zijn ook genoeg dingen die goed gecombineerd kunnen worden met rabarber, zoals sinaasappel, rozijnen, aardbeien, appel, noten, munt, vanille, mascarpone of yoghurt.

Probeer rabarber toe te voegen aan wat zoetere gerechten, rabarber heeft een vrij zure smaak, waar je aan moet wennen. Maar wat juist perfect is voor het balanceren van een zoet gerecht. Verwerk het in gebak, zoals rabarbergebak of rabarbertaart met aardbeien of pimp je appelmoes op naar een ander niveau door er rabarber bij mee te koken. Rauw eten kan natuurlijk ook, maar vanwege het hoge gehalte aan oxaalzuur wordt het aangeraden om rabarber toch eerst te koken. Maar rabarber laat zich ook prima stoven, bakken of roosteren. Jij bent de chef, zoek op het internet een lekker recept en ga los. Maar let wel op dat je alleen de stengels gebruikt, en niet de bladeren. Ze zien er prachtig uit, maar ze zijn giftig!

Plaats een reactie