Moeiteloos afvallen met bruin vet

Afvallen met bruin bet

We vinden het vrijwel allemaal vreselijk om in de spiegel te kijken en dan te zien dat we wéér zijn aangekomen. We willen geen extra vet bij onze buik of benen bijvoorbeeld, maar wist je dat iedereen verschillende soorten vetten heeft in het lichaam? Zo hebben we dus wit vet en bruin vet in ons lichaam, maar wat is bruin vet eigenlijk? Bruin vet schijnt ‘beter’ te zijn dan wit vet, dus hoe krijgen we bruin vet? En helpt bruin vet ons om af te vallen?

Afvallen met bruin vet

Wat is bruin vet eigenlijk?

Er is dus een verschil tussen wit en bruin vet, maar wat is het verschil? En wat is bruin vet dan precies? Bruin vet zit in ons lichaam en is één van de twee soorten vetweefsel dat we hebben. Wit vet is de andere soort en deze dient als opslag voor vetten. Dit is het vet wat we niet willen en waar we dik van worden. Bruin vet daarentegen zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft, doordat het vetten en glucose verbrandt. Bruin vet heeft deze naam gekregen doordat er veel mitochondriën in het vet zitten, waardoor het vet een bruine kleur krijgt. Ook is uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum gebleken dat eiwit in bruin vet ervoor zorgt dat de bruine cellen lichaamsvet gaan verbranden! Bruin vet bij baby’s zorgt ervoor dat ze worden beschermd tegen onderkoeling, waardoor hun lichaamstemperatuur niet zo zal dalen. Bij baby’s is er veel bruin vet aanwezig, omdat zij zich niet uit een koud gebied kunnen verplaatsen bijvoorbeeld en dus afhankelijk zijn van het vet om hen warm te houden. Bij oudere mensen is dit minder, omdat ze bijvoorbeeld ook meer spieren hebben en zij kunnen zich wel verplaatsen uit koude gebieden.

Hoe kun je bruin vet krijgen?

Er zijn onderzoeken geweest naar het verkrijgen van bruin vet en hier zijn meerdere manieren uit gekomen. Zo kan je bijvoorbeeld je lichaam blootstellen aan kou door middel van een koude douche, de verwarming uitzetten of door weinig kleren te dragen op een koude plek. Hiermee zal je de bruine vetweefsels activeren waardoor ze kunnen groeien. Je kan bruin vet ook kweken door te sporten, omdat hier dan bepaalde hormonen vrijkomen, waaronder irisin. Deze zorgt voor het omzetten van witte vetcellen in bruine vetcellen.

Helpt bruin vet met afvallen?

Bruin vet is dus ‘beter’ dan wit vet, maar kan bruin vet je helpen afvallen? Jazeker! Bij afvallen verminder je namelijk het aantal witte vetcellen en door deze om te zetten in bruine vetcellen door middel van sporten, val je dus af. Over het algemeen hebben slanke mensen ook de meeste bruine vetcellen en dit werkt beide kanten op. Men kan slank zijn doordat ze meer bruin vet hebben, maar men kan ook meer bruin vet hebben doordat ze slank zijn.

Wist je dat bruin vet ook voor een hoger metabolisme zorgt? Wanneer je lichaam het koud heeft, zal dit voor rillingen zorgen en dit gebeurt alleen wanneer bruin vet actief is. Hierbij zullen de mitochondriën veel vetzuren en glucose gebruiken, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Plaats een reactie