Langzame koolhydraten zijn gezond!

Langzame koolhydraten zijn gezond

Voor veel mensen is het een boosdoener, voor sporters is het juist belangrijk; ik heb het over koolhydraten. Er zijn mensen die bij een koolhydraatarm dieet zweren als dé manier om gewicht te verliezen. Langzame koolhydraten schijnen, in tegenstelling tot snelle koolhydraten wél gezond te zijn, maar wat maakt langzame koolhydraten gezond, wat zijn het eigenlijk? Wat doen langzame koolhydraten voor je lichaam, en in welke voedingsmiddelen kan je ze vinden?

Langzame koolhydraten zijn gezond

Wat zijn langzame koolhydraten?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen langzame en snelle koolhydraten. Koolhydraten zelf zijn zetmeel, suikers en vezels, die worden omgezet in glucose (suiker) door je darmen. Langzame koolhydraten hebben langere ketens van moleculen dan snelle koolhydraten, waardoor ze langzamer worden verteerd door je lichaam. Je spijsvertering heeft namelijk langer nodig om deze ketens op te delen.

Bij snelle koolhydraten worden de glucose sneller opgenomen in het bloed en zorgt voor een korte energieboost, met daarna een hoge piek en een diepe daling in je suikerspiegel tot gevolg.

Wat zijn voordelen van langzame koolhydraten?

Een groot voordeel van langzame koolhydraten, en de reden dat sporters ze zo belangrijk vinden, is dat je lichaam tijdens het afbreken energie uit deze koolhydraten haalt en deze energie gedurende een langere periode wordt vrijgegeven. Om dezelfde reden passen langzame koolhydraten ook prima in een dieet als je wilt afvallen, ze verzadigen beter en je zal minder snel weer trek krijgen wat leidt tot minder calorie-inname.

Ook werken langzame koolhydraten goed tegen (het voorkomen van) diabetes. Bij diabetes, suikerziekte, heb je teveel suiker in je bloed, dan kan je geen voeding gebruiken die deze piek in de suikerspiegel alleen maar verder extreem laat schommelen. Door langzame koolhydraten te eten voorkom je dat je suikerspiegel te hoog wordt en zo heb je minder kans op diabetes.

Wat zijn gezonde langzame koolhydraten?

Langzame koolhydraten zijn gezond, maar waar zitten ze in? Om je alvast op weg te helpen naar een gezondere voeding en levensstijl, vind je hieronder een lijst producten die rijk zijn aan gezonde, langzame koolhydraten.

Groente

Soort voedingAantal koolhydraten per 100 gram
Pastinaak11 gram
Wortel5 gram
Tomaat3 gram
Sperziebonen2 gram
Broccoli1 gram

Fruit

Soort voedingAantal koolhydraten per 100 gram
Banaan20 gram
Druiven17 gram
Mango14 gram
Peer 12 gram
Appel12 gram
Sinaasappel8 gram
Aardbeien5 gram

Aardappel

Soort voedingAantal koolhydraten per 100 gram
Zoete aardappel20 gram
Aardappel19 gram

Volkoren granen

Soort voedingAantal koolhydraten per 100 gram
Zilvervliesrijst73 gram
Volkoren couscous67 gram
Volkoren pasta66 gram
Brinta64 gram
Havermout61 gram
Volkoren knäckebröd60 gram
Volkoren wraps47 gram
Volkoren brood39 gram

Peulvruchten

Soort voedingAantal koolhydraten per 100 gram
Kikkererwten18 gram
Bruine bonen18 gram
Witte bonen14 gram
Linzen12 gram
Doperwten10 gram

Nog een paar tips om makkelijker koolhydraten binnen te krijgen:

  • Probeer in plaats van snoep, vers fruit te eten
  • In plaats van vruchtensap, drink een smoothie
  • Eet volkorenbrood in plaats van witbrood
  • Smeer (zelfgemaakte) hummus op je brood in plaats van sandwichspread, klik hier voor het recept ‘Zelf hummus maken in 5 minuten’
  • Eet havermout of Brinta in plaats van muesli
  • Eet volkoren pasta in plaats van witte pasta

Plaats een reactie