Is gebroken lijnzaad gezond?

Gebroken lijnzaad is gezond

Vroeger moest je goed zoeken in de supermarkt waar ze het hadden verstopt, maar nu is dit ‘superfood’ niet meer weg te denken uit de schappen. Ik heb het over lijnzaad! Je hoort mensen er steeds vaker over hoe gezond het schijnbaar wel niet is, maar wat is lijnzaad nu eigenlijk? Is lijnzaad echt zo gezond voor je? En hoe eet je lijnzaad?

Gebroken lijnzaad is gezond

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is afkomstig uit een vlasplant genaamd Linum usitasimum. Het zaadje is klein, bruin en plat en makkelijk te verwerken in gerechten. Dit zaadje wordt ook wel een ‘superfood’ genoemd en was zelfs één van de eerste ‘superfoods’ ter wereld. Linum usitatisimum behoort namelijk tot de oudste vezelgewassen ter wereld. Dit zaadje wordt vooral geproduceerd in Canada, Duitsland, de VS, India, Nederland, België en China.

De reden dat lijnzaad een superfood wordt genoemd, komt doordat het rijk is aan voedingsstoffen. Het bevat onder anderen veel vitamines, mineralen, voedingsvezels en gezonde omega 3-vetzuren.

Lijnzaad komt doorgaans in drie vormen: heel, gebroken en in olie. Heel lijnzaad is de normale vorm zoals het gegroeid is. Helaas bevat lijnzaad cyanogenen. Je lichaam kan cyanogenen omzetten in een gifstof genaamd cyanide, oftewel blauwzuur, wat de ademhaling kan belemmeren. In de ergste gevallen kan dit blauwzuur zelfs voor een hartstilstand zorgen! Een manier om dit te voorkomen is door gebroken lijnzaad gebruiken. Lijnzaad kun je makkelijk zelf malen, dit is een stuk goedkoper dan het kopen in de winkel. Gebroken lijnzaad kun je minder lang bewaren dan heel, omdat het sneller bederft dan ongebroken lijnzaad. Dit zorgt ervoor dat er minder gezondheidsvoordelen aan vast zitten wanneer je het langer bewaart.

Van lijnzaad wordt ook olie gemaakt; lijnzaadolie. In deze olie zitten vrijwel geen cyanogenen, omdat het blauwzuur achterblijft bij het maken van de olie. Lijnzaadolie wordt gemaakt door lijnzaad samen te persen.

Lijnzaadolie

Is lijnzaad gezond voor je?

Lijnzaad mag dan wel een ‘superfood’ genoemd worden, maar is het ook daadwerkelijk gezond voor je? Gelukkig wordt lijnzaad niet voor niets een ‘superfood’ genoemd. 10 gram lijnzaad bevat namelijk 2 gram eiwit, 4 gram vet, 0,2 gram koolhydraten en 2,8 gram vezels! Ook bevat het ijzer, kalium, magnesium, calcium, zin, mangaan en vitamine B1, B2, B3, B6 en B11. Lijnzaad is daarbij ook nog een rijke voedingsbron van het omega 3-vetzuur ALA, oftewel alfa-linoleenzuur. Dit is een essentieel vetzuur wat het lichaam niet zelf kan aanmaken, maar moet binnenkrijgen via voeding. De vetten die in lijnzaad zitten, zijn dus hartstikke gezond voor je!

Gebroken lijnzaad heeft nog een extra voordeel: het bevat minder blauwzuur. Lijnzaadolie heeft ook meerdere gezondheidsvoordelen. Zo is het een perfecte aanvulling op je voedingspatroon wanneer je bezig bent met afvallen. Het houdt de stoelgang en spijsvertering gezond en in beweging, waardoor je lichaam voeding sneller verwerkt en afvalstoffen sneller afvoert. Ook verlicht lijnzaadolie verstopping en diarree, aangezien het de dikke darm ‘smeert’ en voor zachte ontlasting zorgt. Daarnaast werkt het beide kanten op; niet alleen verlicht het verstopping, maar het remt ook nog diarree. Lijnzaadolie helpt je stoelgang dus op meerdere manieren. Als laatste stimuleert lijnzaadolie de gezondheid van je hart. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je hartziekten voorkomt en beter kan behandelen, wanneer je voedingsmiddelen met een hoog gehalte alfa-linoleenzuur consumeert en dit is volop aanwezig in lijnzaadolie. Een echte superfood dus!

Wat kun je met lijnzaad?

Het is dus verstandig om dit gezonde ‘superfood’ in je voeding te verwerken, maar hoe doe je dit nu het beste? Zelf voeg ik altijd gebroken lijnzaad toe aan mijn smoothies. Zo krijg je het makkelijk binnen en je proeft er vrijwel niks van! Het enige wat je hieraan merkt, is dat er pitjes in je drinken zitten. Lijnzaad is ook geschikt als paneermeel. Als je de kip of vis paneert met lijnzaad creëer je zo voedzame vissticks of kipschnitzelfs! Ook zou je het lijnzaad door je yoghurt of havermout kunnen mengen bij het ontbijt, zo begin je de dag direct goed. Lijnzaad levert je energie en deze komt langzaam vrij, waardoor je lichaam er lang van profiteert.

Recepten met lijnzaad

Koken met lijnzaad

Lijnzaad is ook heel goed door de soep of stoofschotel te mengen. Dit is een beetje hetzelfde principe als bij de smoothies; je krijgt het makkelijk binnen zonder dat je er veel van merkt. Geroosterd lijnzaad is ook toe te voegen aan salades, dressings en vlees. Dit zorgt zelfs voor een lekkere extra smaaksensatie! Als laatste kan je lijnzaadolie ook gebruiken voor je huid en haar door 1 eetlepel ervan te mengen met etherische oliën. Zo krijg je een natuurlijke haar- en huidverzorging.

Nog even één laatste tip voordat je dolenthousiast lijnzaad gaat consumeren: let wel op dat je er niet te veel van eet. Te veel lijnzaad kan nog altijd voor gezondheidsproblemen zorgen. Eet daarom niet meer dan 45 gram lijnzaad per dag om problemen te voorkomen.

Plaats een reactie