Waar koop je echt frans stokbrood?

Tradionele baguette

Tradionele baguette

De baguette, het brood dat de Fransen de hele dag door kunnen eten, ze dopen het in hun koffie, maken er hun bord mee schoon of gebruiken het als bestek. 
In Frankrijk koop je op iedere hoek een kraakverse baguette in een van de vele boulangeries die het land rijk is. Terug in Nederland is het stokbrood eten dan toch altijd wat teleurstellend.

De perfect gebakken stokbrood

De smaak van een perfect gebakken stokbrood; de goudbruine knapperige korst, de elastische binnenkant met onregelmatige gaten en de krokante puntjes Hier in Nederland lukt het ons vaak niet de stokbroden zo lekker te krijgen als onze zuiderburen.

Ook niet zo gek, om het label traditioneel te mogen dragen in Frankrijk. Mag het brood enkel bestaan uit meel, water, zout, gist en veel tijd. De minimale hoeveelheid gist, de lange rijs en rijp van het deeg en de versheid geeft het brood die geprijsde authentieke smaak. 

Stokbrood maken

Waar koop je een echte Franse baguette?

Gelukkig zijn er in Nederland een aantal bakkers die er wel in slagen een goede en lekkere Franse traditionele baguette te bakken. Bij deze bakkers, die zijn opgeleid in Frankrijk of daar ooit gewoond hebben, koop je de lekkerste stokbroden, croissants en andere lekkernijen die Frankrijk te bieden heeft.

Enkele topbakkerijen zijn: Mamie Gourmande in Leiden, Boulangerrie Michel in Den Haag, Broodje van eigen deeg in Groningen, en in Amsterdam Gebr. Niemeijer én Le Fournil de Sébastien.

Zelf het lekkerste stokbrood bakken

Zelf een authentieke ‘baguette tradition’ maken met alleen bloem, water, zout, en gist ? Dat kan met dit ‘Zelf een Franse baguette maken in 10 stappen’ recept.

Plaats een reactie